Aanbod
Thumbnail Diëtiste Loes
Logo Diëtiste Loes

Streef naar groei, niet naar perfectie

Op weg naar een gezonde relatie met jezelf

Individuele consultaties

In de praktijk/Online

Voedselovergevoeligheid

Oorzaak van je klachten achterhalen, deze verminderen en ermee leren omgaan.
Bij allergie, intolerantie, PDS, IBD, darmproblemen.

Lid van AllergieDiëtisten: ik volg regelmatig opleidingen en neem deel aan intervisiemomenten.

Alle consultaties kunnen in principe online doorgaan. De praktijken zijn wel voorzien om op een veilige manier te kunnen werken.

Zelf geef ik de voorkeur aan het persoonlijke contact en zal dan ook steeds voorstellen naar de praktijk te komen. Indien dit door omstandigheden moeilijk is, kunnen we er uiteraard wel voor kiezen om (tijdelijk) online te werken.

Emoties, eetstoornissen

Gezonde relatie met voeding, met jezelf en met je lichaam opbouwen, zonder focus op gewicht.
Ik ben ook toegepast psycholoog, volgde opleidingen bij o.a. Eetexpert, volg een opleiding als BodiPosi-diëtist en ben lid van de Vlaamse Eetstoornisdiëtisten.

Gezonde voeding

Een gezonder voedingspatroon en levensstijl nastreven, afgestemd op jouw noden en jouw leefsituatie, met de nadruk op fysieke én mentale gezondheid.

Andere

Advies bij diabetes, hart- en vaatziekten, nieraandoeningen, maagproblemen, vegetarisme ...

Voedselovergevoeligheid

Mogelijke voedselovergevoeligheden zijn de voedselallergie en de voedselintolerantie. Bij een allergie speelt het immuunsysteem een belangrijke rol: het lichaam reageert vaak al op de kleinste hoeveelheid van een normaal onschadelijk voedingsbestanddeel. Bij een intolerantie is het immuunsysteem niet betrokken: het lichaam reageert pas als er een bepaalde hoeveelheid wordt gegeten. Voor een allergie is het belangrijk om het voedingsmiddel te vermijden en kan het nodig zijn om extra maatregelen te nemen. Dit in tegenstelling tot een intolerantie, waar het vaak nog mogelijk is om een kleine hoeveelheid te eten en er dus minder risico’s zijn.

Als allergiediëtist kan ik je helpen in de weg naar een correcte diagnose (met soms een doorverwijzing voor meer onderzoek). Eenmaal de diagnose gesteld is, geef ik advies over hoe je dit in het dagelijkse leven kan aanpakken.

Fodmap-arm-dieet en PDS

Het FODMAP-dieet is een wetenschappelijk onderbouwde methode om, bij mensen met het prikkelbaredarmsyndroom (PDS), uit te zoeken welke voedingsstoffen precies zorgen voor klachten. Bij zo'n 75% van de mensen met PDS zorgt deze methode voor een merkelijke vermindering van de klachten en bijgevolg een verbetering van de levenskwaliteit.

Er zijn meer en meer indicaties dat het FODMAP-dieet ook voor verlichting kan zorgen bij mensen met inflammatoire darmaandoeningen (ziekte van Crohn, Colitis Ulcerosa). Ook bij SIBO (bacteriële overgroei ter hoogte van de dunne darm) zorgt het dieet vaak voor verlichting van de klachten. 


Het is belangrijk om bij dit dieet methodisch te werken. In de eerste fase zullen voedingsmiddelen worden geëlimineerd, in de tweede fase worden deze stap voor stap geherintroduceerd om tot slot in de laatste fase tot een stabiel voedingspatroon te komen.

Emotie-eten, eetstoornissen, eetbuien

Emotie-eten, eetbuien en zelfs eetstoornissen zijn vaak een signaal van een onderliggend probleem. Ze zijn een manier om met aanhoudende stress, vermoeidheid, onderdrukte emoties en trauma om te gaan. Dit doen we dus meestal niet bewust. 

Wanneer ik tijdens een begeleiding merk dat je hier tegenaan loopt, zal er dan ook veel dieper worden gekeken naar je gedachten en gevoelens. Deze begeleiding is doorgaans wat intensiever en neemt meer tijd in beslag. Het onderzoeken van je onderliggende gedachten en emoties zal echter op langere termijn kunnen zorgen voor een betere aanpak dan een standaard diëtistisch consult. Dit kan echter pas worden aangepakt als jij voldoende energie hebt om hiermee te werken, er zal dan ook steeds rekening worden gehouden met jouw wensen.

Indien er sprake is van een eetstoornis, zal er meestal worden samengewerkt met andere hulpverleners (arts, psycholoog). Dit gebeurt uiteraard steeds met jouw toestemming.

Gezonde voeding

Bij elke begeleiding zal er worden gestreefd naar een evenwichtig eetpatroon. Dit kan op heel wat verschillende manieren. Hierbij vind ik het enorm belangrijk dat jij bewuste keuzes kan maken. Je krijgt niet zomaar een lijst of schema mee, maar ik informeer je zoveel mogelijk wat de eigenschappen zijn van bepaalde voedingsmiddelen zodat je bewustere keuzes kan maken. Daarnaast leer ik vooral luisteren naar de signalen die je lichaam jou geeft (zoals honger en verzadiging), 


In uitzonderlijke omstandigheden kan het gemakkelijk zijn om (tijdelijk) vervangmaaltijden in te schakelen: dat zijn producten die een volledige maaltijd kunnen vervangen door hun goede voedingswaarde. Ik bied deze énkel aan indien dit voor jou op dat moment de allerbeste keuze is. Deze producten worden voorlopig ook enkel aangeboden in Turnhout (artsenpraktijk De Merode) en Retie (groepspraktijk Nadia Brans).

Praktijkgegevens

Hopstraat 2

Koersel (Beringen)

www.dietiste-koersel.be


Vekenstraat 5

Retie

www.nadiabrans.be/

Deken Adamsstraat 15

Turnhout

www.turnhoutgroepspraktijk.be


Merodelei 197

2300 Turnhout

www.praktijkdemerode.be/

Openingsuren

* Videoconsult ook mogelijk op andere weekdagen en tijdstippen. 

Afspraken enkel tijdens hieronder vermelde tijdstippen.

     *Beringen: ma 14u-20u, di 10u-15u 

     *Turnhout (TURN): di 10u - 20u
     *Turnhout (Merode): do 13u - 20u

     *Retie: woe 12u30 - 17u, vrij 10u - 20u en za 10u - 14u

Ondernemingsnummer: 0728.870.272

RIZIV-nummer: 5-64832-96-601