Aanbod
Thumbnail Diëtiste Loes

Voedings- en dieetadvies

Ik geef je graag persoonlijk advies. Samen bekijken we hoe ik je het best kan verder helpen.

  Ik specialiseer me vooral in:

  • voedselallergieën
  • voedselintoleranties
  • FODMAP (o.a. bij prikkelbare darmen)
  • darmproblemen
  • omgaan met eetbuien en emotie-eten

  Je kan ook bij mij terecht voor:

  • gezonde voeding, voeding bij sport
  • nastreven van een gezond gewicht
  • vegetarisme en veganisme
  • diabetes, nieraandoeningen, hart- en vaatziekten
   (cholesterol, bloeddruk ...)

  • maagproblemen
  • andere: informeer naar de mogelijkheden!

  Voedselovergevoeligheid

  Een voedselallergie of een voedselintolerantie behoren beiden tot de voedselovergevoeligheden. De klachten kunnen vaak gelijkaardig zijn, maar verder zijn er wel grote verschillen. Bij een allergie speelt het immuunsysteem een belangrijke rol: het lichaam reageert vaak al op de kleinste hoeveelheid van een normaal onschadelijk voedingsbestanddeel. Bij een intolerantie is het immuunsysteem niet betrokken: het lichaam reageert pas als er een bepaalde hoeveelheid wordt gegeten. Voor een allergie is het belangrijk om het voedingsmiddel te vermijden en kan het nodig zijn om extra maatregelen te nemen. Dit in tegenstelling tot een intolerantie, waar het vaak nog mogelijk is om een kleine hoeveelheid te eten en er dus minder risico’s zijn.


  Indien het nog onduidelijk is waarvoor je allergisch of intolerant bent, help ik je naar een correcte diagnose. Bij een allergie is het noodzakelijk dat je jezelf laat testen bij een arts/allergoloog, bij een intolerantie is dat vaak onnodig. Eenmaal de diagnose gesteld is, geef ik advies over hoe je dit in het dagelijkse leven kan aanpakken. We bekijken niet alleen de voeding thuis, maar ook uitzonderingssituaties (zoals feestjes) komen aan bod. Elke voedselallergie en voedselintolerantie vergt een andere aanpak, daarom is het niet altijd te voorspellen hoe lang en hoe vaak je begeleiding zal duren.


  Een aantal veel voorkomende voedselovergevoeligheden zijn: lactoseintolerantie, fructose-intolerantie, glutenintolerantie (=coeliakie), allergie voor kippenei, koemelkeiwitallergie, kruisallergie bij een pollenallergie (=hooikoorts) ...

  Ik volg regelmatig bijscholingen om mijn kennis hierover up to date te houden en je zo goed mogelijk te kunnen begeleiden.
  Sinds 2020 ben ik lid van de AllergieDiëtisten, waarbij ik sinds 2018 al diverse bijscholingen volgde en sinds 2019 ook deelnam aan halfjaarlijkse intervisiemomenten.

  Fodmap

  Het FODMAP-dieet is een wetenschappelijk onderbouwde methode om, bij mensen met het prikkelbaredarmsyndroom (PDS), uit te zoeken welke voedingsstoffen precies zorgen voor klachten. Bij zo'n 75% van de mensen met PDS zorgt deze methode voor een merkelijke vermindering van de klachten en bijgevolg een verbetering van de levenskwaliteit.

  Er zijn meer en meer indicaties dat het FODMAP-dieet ook voor verlichting kan zorgen bij mensen met inflammatoire darmaandoeningen (ziekte van Crohn, Colitis Ulcerosa). Ook bij SIBO (bacteriële overgroei ter hoogte van de dunne darm) zorgt het dieet vaak voor verlichting van de klachten. 


  Het is belangrijk om bij dit dieet methodisch te werken. In de eerste fase zullen voedingsmiddelen worden geëlimineerd, in de tweede fase worden deze stap voor stap geherintroduceerd om tot slot in de laatste fase tot een stabiel voedingspatroon te komen.

  Ik volgde een aantal bijscholingen over het low-FODMAP-dieet, via de AllergieDiëtisten, via de FODMAP-diëtisten, via FODMAPP (Ann Parmentier). Daarnaast ben ik zelf PDS-patiënt en heb ik het low-FODMAP-dieet gevolgd, waardoor ik een goed zicht heb op de knelpunten van het dieet en je hierbij kan adviseren met praktische tips.

  Emotie-eten en eetbuien

  Mensen zien vaak eetbuien als het probleem, maar eigenlijk klopt dit niet. Eetbuien zijn net een signaal van een onderliggend probleem. Ze zijn een manier om met aanhoudende stress, vermoeidheid, onderdrukte emoties om te gaan. Dit doen we meestal niet bewust. 


  Wanneer ik tijdens een begeleiding merk dat je last hebt van eetbuien, zal er dan ook veel dieper worden gekeken naar je gedachten en gevoelens. Deze begeleiding is doorgaans wat intensiever en neemt meer tijd in beslag. Het onderzoeken van je onderliggende gedachten en emoties zal echter op langere termijn kunnen zorgen voor een betere aanpak van de eetbuien dan een standaard diëtistisch consult. Dit kan echter pas worden aangepakt als jij voldoende energie hebt om hiermee te werken, er zal dan ook steeds rekening worden gehouden met jouw wensen.


  Indien er sprake is van een eetstoornis, verwijs ik liever door naar gespecialiseerde hulpverleners.

  Ik behaalde een bachelor in de toegepaste psychologie (Lessius Hogeschool), volgde daarnaast ook een extra opleiding rond counseling (Lessius Hogeschool) en schoolde mezelf bij omtrent eetbuien en emotie-eten (via Trees Peersman).

  Hulpmiddelen bij gewichtsproblemen

  In sommige situaties kan het nuttig zijn om (tijdelijk) met dieetproducten te werken. Er zijn heel wat producten te verkrijgen in de supermarkt of via online verkoop, maar deze hebben niet altijd een goede voedingswaarde. Daarom heb ik er als diëtiste voor gekozen om producten aan te bieden die zeker wél een goede voedingswaarde hebben én waarbij er enkel wordt gewerkt met diëtisten. Daarvoor werk ik samen met Equilibre 3: dit zijn volledig maaltijdvervangende producten, daardoor is het mogelijk om deze gedurende lange tijd te gebruiken.

  Wens je met deze producten te werken, vraag dan zeker meer informatie zodat we voor jou het best passende programma kunnen kiezen. 

  Indien er sprake is van een voedselallergie of voedselintolerantie, wordt hier uiteraard ook rekening mee gehouden.

  ! Deze producten worden voorlopig enkel aangeboden in Zonhoven (groepspraktijk Corpus Plus), Turnhout (artsenpraktijk De Merode) en Retie (groepspraktijk Nadia Brans).

  Als EQ3-mentor volg ik regelmatig bijscholingen, waarop de laatste wetenschappelijke inzichten worden gedeeld en casussen worden overlopen. 

  Copyright © All Rights Reserved

  Ondernemingsnummer: 0728.870.272

  RIZIV-nummer: 5-64832-96-601

  Praktijkgegevens

  Hopstraat 2

  Koersel (Beringen)

  www.dietiste-koersel.be


  Houthalenseweg 86 B

  Zonhoven

  www.corpus-plus.be

  Deken Adamsstraat 15

  Turnhout

  www.turnhoutgroepspraktijk.be


  Merodelei 197

  2300 Turnhout

  www.praktijkdemerode.be/

  Vekenstraat 5

  Retie

  www.nadiabrans.be/

  Openingsuren

  Afspraken enkel tijdens hieronder vermelde tijdstippen.

       Beringen: maandag 13u-20u30

       Turnhout (TURN): dinsdag 13u - 20u
       Zonhoven: woensdag 15u-20u30

       Turnhout (Merode): donderdag 13u - 20u

       Retie: vrijdag 13u - 20u