Aanbod
Thumbnail Diëtiste Loes

Voedings- en dieetadvies

Ik geef je graag persoonlijk advies. Samen bekijken we hoe ik je het best kan verder helpen.

  Voedingsadvies en dieetadvies zijn o.a. mogelijk bij:

  • vragen over een gezonde voeding
  • nastreven van een gezond gewicht
  • vegetarisme en veganisme
  • vragen over voeding bij sport
  • emotioneel eten, eetbuien
  • diabetes
  • nieraandoeningen
  • hart- en vaatziekten (cholesterol, bloeddruk ...)
  • maag- en darmproblemen

  Ik specialiseer me vooral in voedselovergevoeligheden:

  • voedselallergieën en -intoleranties
  • FODMAP en prikkelbare darmen

  Voedselovergevoeligheid

  Een voedselallergie of een voedselintolerantie behoren beiden tot de voedselovergevoeligheden. Bij een voedselallergie of voedselintolerantie zijn de klachten vaak erg gelijkaardig, maar verder zijn er wel grote verschillen. Bij een allergie speelt het immuunsysteem een belangrijke rol: het lichaam reageert vaak al op de kleinste hoeveelheid van een onschadelijk voedingsbestanddeel. Bij een intolerantie is het immuunsysteem niet betrokken: het lichaam reageert pas als er een bepaalde hoeveelheid wordt gegeten. Voor een allergie is het belangrijk om het voedingsmiddel te vermijden en kan het nodig zijn om extra maatregelen te nemen. Dit in tegenstelling tot een intolerantie, waar het vaak nog mogelijk is om een kleine hoeveelheid te eten en er dus minder risico’s zijn.


  Indien het nog onduidelijk is of je een voedselallergie- of intolerantie heeft, help ik je naar een correcte diagnose. Bij een allergie is het noodzakelijk dat je jezelf laat testen bij een arts/allergoloog, bij een intolerantie is dat vaak niet noodzakelijk. Eenmaal de diagnose gesteld is, geef ik advies over hoe je dit in het dagelijkse leven kan aanpakken. We bekijken niet alleen de voeding thuis, maar ook uitzonderingssituaties (zoals feestjes) komen aan bod.

  Elke voedselallergie en voedselintolerantie vergt een andere aanpak. 


  Een aantal mogelijke voedselovergevoeligheden zijn: lactoseintolerantie, fructose-intolerantie, glutenintolerantie (=coeliakie), allergie voor kippenei, koemelkeiwitallergie, kruisallergie bij een pollenallergie (=hooikoorts) ...

  Fodmap

  Het FODMAP-dieet is een wetenschappelijk onderbouwde methode om, bij mensen met het prikkelbaredarmsyndroom (PDS), uit te zoeken welke voedingsstoffen precies zorgen voor klachten. Bij zo'n 75% van de mensen met PDS zorgt deze methode voor een merkelijke vermindering van de klachten en bijgevolg een verbetering van de levenskwaliteit.


  Er zijn meer en meer indicaties dat het FODMAP-dieet ook voor verlichting kan zorgen bij mensen met inflammatoire darmaandoeningen (ziekte van Crohn, Colitis Ulcerosa).


  Ook bij SIBO (bacteriële overgroei ter hoogte van de dunne darm) zorgt het FODMAP-dieet vaak voor verlichting van de klachten. 


  Het is belangrijk om bij dit dieet methodisch te werken. In de eerste fase zullen voedingsmiddelen worden geëlimineerd, in de tweede fase worden deze stap voor stap geherintroduceerd om tot slot in de laatste fase tot een stabiel voedingspatroon te komen.

  Hulpmiddelen bij gewichtsproblemen

  In sommige situaties kan het nuttig zijn om (tijdelijk) met dieetproducten te werken. Er zijn heel wat producten te verkrijgen in de supermarkt of via online verkoop, maar deze hebben niet altijd een goede voedingswaarde. Daarom heb ik er als diëtiste voor gekozen om producten aan te bieden die zeker wél een goede voedingswaarde hebben én waarbij er enkel wordt gewerkt met diëtisten (of andere paramedisch geschoolde hulpverleners).


  - In de praktijk te Beringen wordt met de producten van Ligna Pharma en Prodimed gewerkt.

  - In de praktijk te Zonhoven wordt met de producten van Ligna Pharma en EQ3 gewerkt.

  - In de praktijk te Geel wordt met de producten van EQ3 gewerkt.

  - In de artsenpraktijk te Turnhout wordt met de producten van EQ3 gewerkt.


  Wens je met deze producten te werken, vraag dan zeker meer informatie zodat we voor jou het best passende programma kunnen kiezen.

  Indien er sprake is van een voedselallergie of voedselintolerantie, wordt hier uiteraard ook rekening mee gehouden.

  Met de producten van Equilibre3 kan je een energiebeperkt dieet volgen. Afhankelijk van wat je nodig hebt, kan dit een intensief programma zijn of een minder intensief programma. Het is ook mogelijk om de producten enkel te gebruiken voor gewichtsbehoud en niet enkel voor gewichtsverlies. De producten zijn volledig maaltijdvervangend. Daarom kunnen deze producten voor een lange tijd worden gebruikt.


  Met de producten van Ligna Pharma en Prodimed kan je een volledig koolhydraatbeperkt dieet volgen waarbij je in ketose gaat: dit is een intensief programma waar begeleiding echt noodzakelijk is. Het is ook mogelijk om een minder intensief programma te volgen, maar ook daarvoor blijft begeleiding wenselijk. Aangezien het een koolhydraatbeperkt 'dieet' betreft, wordt dit slechts een beperkte periode gedaan. Het is de bedoeling om na verloop van tijd weer met gewone voeding te starten. Ook daarvoor krijg je de nodige tips om dit in de praktijk aan te pakken.

  Logo EQ3 maaltijdvervangers
  Logo Ligna Pharma koolhydraatarm
  Logo Prodimed koolhydraatarm

  Het kan soms zinvol zijn om niet enkel de weegschaal te gebruiken, maar ook een meer uitgebreide lichaamsanalyse te doen.
  In de praktijk te Beringen en de artsenpraktijk te Turnhout wordt een BIA-meting uitgevoerd (met een Tanita weegschaal). Het resultaat geeft een goede indicatie van het vet- en vochtgehalte.

  In de praktijk te Zonhoven en te Geel wordt een BIVA-meting uitgevoerd (al liggend). Dit toestel voert een meer uitgebreide lichaamsanalyse uit: hoeveelheid en verdeling van vocht, spieren en vet in het lichaam. Meer informatie over dit toestel en de meting (in samenwerking met EQ3).

  In de praktijk TURN te Turnhout wordt normaal geen lichaamsanalyse uitgevoerd. Indien je dit toch wenst, gelieve dit vooraf aan te geven, zodat de nodige apparatuur kan worden voorzien.

  Praktijkgegevens

  Hopstraat 2

  Koersel (Beringen)

  www.dietiste-koersel.be


  Houthalenseweg 86 B

  Zonhoven

  www.corpus-plus.be

  Deken Adamsstraat 15

  Turnhout

  www.turnhoutgroepspraktijk.be


  Merodelei 197

  2300 Turnhout

  www.praktijkdemerode.be/

  Openingsuren

  Afspraken enkel tijdens hieronder vermelde tijdstippen.

       Beringen: maandag 13u-20u30

       Turnhout (TURN): dinsdag 13u - 20u
       Zonhoven: woensdag 15u-20u30

       Turnhout (Merode): donderdag 13u - 20u

       Huisbezoek omgeving Geel: vrijdag 9-18u, zaterdag 9-13u

  Copyright © All Rights Reserved

  Ondernemingsnummer: 0728.870.272

  RIZIV-nummer: 5-64832-96-601