Intuïtief eten

Intuïtief eten

Intuïtief eten is een manier om weer dichter bij jezelf te staan! Je leert er weer luisteren naar de signalen van je lichaam. Er wordt gewichtsneutraal gewerkt (dus zonder focus op je gewicht). Je leert je lichaam stilaan weer accepteren en vertrouwen. Je gaat stilaan milder zijn voor jezelf, kan zonder schuldgevoel eten, zal geen schaamte meer voelen rondom eten maar evenwicht vanuit jezelf vinden. Je leert hoe je lichaam te voeden op een manier die goed bij je past. Je leert omgaan met emoties op andere manieren dan door te eten.


Het is een wetenschappelijk ondersteunde methode die stoelt op een aantal basisprincipes. Ik pas deze principes toe en geef je denkoefeningen, handvaten en informatie mee zodat je hiermee verder kan. Omdat iedereen verschillend is, kan het zijn dat niet alle principes even uitgebreid aan bod komen. We volgen jouw tempo, maar doen dit op een gestructureerde manier.

  1. We starten daarbij steeds bij de basis waarbij je werkt aan je mindset (je gedachten, overtuigingen, niet-helpende regels, verwachtingen). Er wordt daarbij rekening gehouden met eventuele trauma’s en andere lastige ervaringen uit het verleden. En ook je stresstolerantie wordt daarbij meegenomen. We bekijken hier ook in hoeverre je wordt beïnvloed door de dieetcultuur en je leert om los te laten wat je niet dient.

  2. We bouwen aan een positiever gevoel van lichaamswaarde. Je leert om vanuit respect voor je lichaam ervoor te zorgen. Je leert ook om je lichaam niet als copingmechanisme te gaan gebruiken, maar andere manieren te vinden om met emoties en moeilijke ervaringen om te gaan. Je leert ook om je zelfwaarde los te zien van je uiterlijk.

  3. Wanneer er voldoende vertrouwen is en je mentaal voldoende sterk staat, leer je om te luisteren naar de signalen van je lichaam. Dat gaat zowel over honger en verzadiging, als over de nood aan beweging en rust, als over heel wat andere signalen.

  4. Soms zorgen de bovenstaande stappen al vanzelf voor de verandering die jij nodig hebt in je eetpatroon. Indien dit niet zo is, of niet voldoende, dan wordt er verder gewerkt aan het vrede sluiten met eten. Je daagt niet-helpende eetregels uit en leert milder te zijn naar jezelf toe. Je vindt weer meer plezier in eten.

  5. Uiteindelijk komt je tot het moment dat je bewust kan omgaan met voeding, zonder dat het je leven overheerst. Je integreert kennis, lichamelijke en mentale behoefte en zorgt op die manier het best voor je gezondheid.


De begeleiding naar intuïtief eten is bedoeld om levenslang te kunnen gebruiken. Stap voor stap leer je om jezelf dit eigen te maken. Dit is een proces dat tijd en geduld vergt. Bij aanvang van de begeleiding kan het zijn dat dit je wel wat energie kost, omdat je jezelf heel erg bewust wordt van bepaalde gedachten, gevoelens, gedragingen. 

Na verloop van tijd zal je jezelf hier steeds beter bij voelen en zal het intuïtief eten veel meer vanzelf gaan. 

Gewichtsneutraal werken

Eerder vermeldde ik al gewichtsneutraal werken. Ik leg het begrip graag uit voor het geval dit nieuw voor je is.


Dit betekent dat er geen focus op gewicht wordt gelegd. Daarom wordt er ook geen weegschaal gebruikt, maar ook geen andere meetmethoden zoals omtrekmeting, meting van lichaamssamenstelling, kcal tellen ...

Het betekent ook dat er geen focus is op afvallen of bijkomen, maar wel op je algemene gezondheid.

De focus wordt daarom vooral gelegd op je goed in je vel voelen, betere bloedwaarden hebben, geen eetbuien hebben, genieten van eten, jezelf minder vaak overeten, minder angst of stress ervaren rond eten, bewuster stilstaan bij wat je eet ... Kortom, er wordt gefocust op een beter gevoel en mentaal sterker staan, waardoor je fysieke gezondheid volgt.


Doordat er geen weegschaal wordt gebruikt, kan het bij aanvang soms wat verwarrend zijn. Je leert daarom stilaan om je focus te verleggen van externe naar interne signalen.

Je vertrouwt niet langer op cijfers (externe signalen), maar op wat je zélf ervaart, namelijk lichamelijke sensaties, emoties, gedachten, gedrag.

Zeker als je lang énkel vertrouwd hebt op de weegschaal, vergt het tijd en geduld om die nieuwe manier aan te leren.


Wanneer je een moeilijke relatie hebt met eten en/of met je lichaam, zal de focus op gewicht steeds als een trigger blijven werken. Door niét op de weegschaal te gaan staan, word je minder vaak getriggerd en kan je jouw relatie met eten/je lichaam stilaan herstellen.

Het is daarbij belangrijk om dit te weten: jouw gezondheid wordt niét bepaald door je gewicht! Je gezondheid wordt wél bepaald door jouw gedrag en hoe je jezelf voelt. Je gewicht is slechts een heel kleine factor in het complexe geheel van gezondheidsfactoren. 

Hierbij wil ik wel nog een belangrijke disclaimer plaatsen: bij extreem ondergewicht of gewichtsverlies wordt je gewicht best wél gemonitord, o.w.v. de vele medische risico's.


Onze maatschappij is heel erg gewichtscentraal. Zowel binnen de medische wereld als erbuiten wordt er zeer veel over gewicht, afvallen, vetmassa, spiermassa .... gesproken. Er zijn nochtans ondertussen al heel veel onderzoeken die aantonen dat een sterke focus op gewicht heel wat nadelige gevolgen heeft. Het draagt o.a. bij aan gewichtsstigma: mensen met een hoger gewicht worden anders behandeld en krijgen vaak niet de juiste zorg. Daarnaast veroorzaakt het ook vetfobie: mensen krijgen angst voor een 'teveel' aan vetmassa in hun lichaam (en bij anderen), omdat ze ervaren dat het zoveel nadelen met zich meebrengt. Er wordt echter vergeten dat een gezond lichaam vetmassa nodig heeft om te kunnen functioneren. Al deze factoren samen maken het enorm moeilijk om de focus op gewicht los te latenDaarom probeer ik steeds meer op een gewichtsneutrale manier te werken tijdens begeleidingen, om je écht te ondersteunen!

Dieetcultuur

Het probleem van een gewichtscentrale maatschappij wordt ook beïnvloed door de heersende dieetcultuur. Dit is een maatschappelijk systeem van allerlei overtuigingen, boodschappen en gedragingen, waarbij er meer waarde wordt gehecht aan gewicht en uiterlijk dan aan welzijn. 

  • In dieetcultuur wordt slankheid gelijkgesteld aan gezondheid, discipline, mentale veerkracht, met als gevolg dat niet-slankheid betekent dat je faalt op al deze vlakken. Tegenwoordig is deze visie al wat geshift, waardoor er soms vooral gefocust wordt op gespierdheid, met opnieuw negatieve gevolgen voor wie dit niet is.
  • Opzettelijk nastreven van gewichtsverlies, op eender welke manier, wordt gezien als dé manier om tot de 'elite' van slanke mensen te behoren. Zelfs al gaat dit ten koste van de fysieke en/of mentale gezondheid!
  • Men verheerlijkt bepaalde manieren van eten en demoniseert andere manieren: er wordt zeer zwart-wit gekeken naar voeding, terwijl voeding eigenlijk heel genuanceerd is. Bovendien veranderen de regels ook om de zoveel tijd, waardoor je ultra-waakzaam dient te zijn over je eten en gevoelens van schuld, schaamte, falen worden uitgelokt.
  • Tot slot worden niet enkel niet-slanke mensen scheef bekeken, maar ook andere mensen die niet passen binnen het ideaalbeeld. Daardoor is de dieetcultuur in zijn kern schadelijk voor dikkere mensen, transgender personen, mensen met een niet-witte huidskleur, mensen met een beperking ...

Ondanks dat het duidelijk is dat de dieetcultuur heel wat negatieve gevolgen heeft, zit dit zo hard in onze maatschappij vervlochten dat het erg moeilijk is hier niet door beïnvloed te worden. Het vergt heel veel mentale weerbaarheid om hier tegenin te gaan en om je eigen gezondheid voorop te stellen versus de maatschappelijke verwachtingen.


Indien je graag wil werken aan een gezonde relatie met eten, is het dan ook enorm belangrijk om jezelf ook bewust te zijn van de invloed van de dieetcultuur.

    Wil je hiermee aan de slag?

    Wil je komaf maken met alle negatieve gevoelens rondom eten en jezelf hier echt vrij rond voelen? Ben je daarbovenop ook bereid om écht te werken aan jezelf? Dan is deze manier van werken zeker geschikt!


    Ik volgde diverse opleidingen (BodiPosi-diëtisten, trauma-geïnformeerd werken, lichaamsbeeld, traject rond eetstoornissen bij Eetexpert en Eetwijs), schoolde me ook bij in Acceptance & Commitment Therapy en Compassion Focussed Therapy, volgde al verschillende webinars en lees mezelf voortdurend bij om je op de best mogelijke manier dit te kunnen aanleren. Verder probeer ik ook regelmatig intervisiegroepen te volgen.

    * Indien je therapeutische of medische begeleiding nodig hebt, zal ik je hiervoor doorverwijzen.

    Ontvang de gids met tips over mindful eten

    Deze gids kan je helpen om bewuster te leren eten.

    Hij bevat heel wat concrete tips hoe je dit in je dagelijks leven kan integreren.

    Heb je een goed gevoel bij deze aanpak. Maak dan zeker een afspraak!

    Heb je een andere hulpvraag? Neem gerust contact op. Indien ik jou hier niet mee kan helpen, verwijs ik je graag door naar een collega.